M A N I A P H O B I A

att vara ett djur

Publicerad 2013-03-01 08:35:00 i Allmänt, Sånt vi tycker,

Instikten sägs få människan att överleva. Att hänge sig åt instinkten är vad våra förfäder gjort i tusentals år vilket har fört de framåt. Varför förvånar det då ett ögonpar och förbryllar en medmänniska, när instinkten tar över. När människor blir till djur. Äckliga, svettiga djur som endast vill fylla ett syfte. Det mest basala behovet av att fortplanta sig. Instinkten tar över, och allt vad insikt och social kompetens heter slits i bitar likt ett piece of meat. I samhället finns inte plats för djur, därför förvånar det kanske när den civiliserade människan ställs mot ett djur för första gången. Sitt eget eller i vänner. Instinkter finns i oss alla, lika olika starka som olika lätta att kontrollera för den olike personen i fråga.
 
I samhället finns inte plats för djur. Men de finns ändå innanför nästan varje fönster du går förbi. Utanför dubbelglasen, som står fuktiga efter den febrila aktiviteten innanför, finns ingen plats för djur. Djuret är skyddat och accepterat när det inte skadar andra. För det svettiga djuret kan förstöra relationer genom att tänka enbart med en del av kroppen, och tappar fotfästet i vardagen. Det stackars djuret blir skrämt av hur dess värld vänds upp och ner, så det stryker längs väggarna. Tyst och försynt, näst intill osynligt. Skamset, för det vet antagligen att det är dets eget fel. Dess tidigare flock accepterar inte djurets beteende, det skadar flocken och både det själv och de andra stöter ut det. Djuret ångrar sig ensam i sin lya, eller i någon annans. Dess drift har redan fångat det, vunnit. Skadan är gjord. 
 
/L

Kommentarer

Postat av: Petter

Publicerad 2013-03-07 20:09:39

Väldigt intressant och om inte annat mycket målande skrivet. Jag håller inte med om att det är vår instinkt som har tagit oss dit vi är idag - snarare vår BRIST på instinkt. Den är underutvecklad och det är därför som vi har skapat ett samhälle att leva i. Vår underutvecklade instinkt gör att vi inte klarar oss ensamma, utan måste leva i grupp. Att vi har så kallade civilisationer är ju bara ytterligare ett resultat av att vi faktiskt skiljer oss från övriga djur, vi behöver sysselsätta oss med meningslösheter för att inte helt tappa bort oss själva. En helt fri själ och att vara människa går tyvärr inte hand i hand. Det finns frågor som knäcker oss alla i fall vi för evigt skulle söka svar på dem. Det är tragiskt att vi måste leva som robotar, men utan det är vi alla vilsna (beroende på hur man vill se det). Det djuriska vi har inom oss är sexualdriften, precis som du skriver! Hoppas att denna någon, som utstött blivit, blir välkomnad in igen. Den som hatar samhället gör det med all rätt, men det är våra underutvecklade instinkter som gör att vi inte klarar oss utan det.

Vilken bra blogg.

Svar: Kul med ett annat perspektiv! Inlägget var skrivet mest utifrån egna erfarenheter och kanske inte om hela samhället i sig. Men väldigt intressant sätt att se det på, du har verkligen en bra poäng!
Roligt att du läser och gillar bloggen! (Och att du tar dig tid och skriva en kommentar!)
Linnea Henriks

Postat av: felicia

Publicerad 2013-03-08 11:29:04

Förbannat bra skrivet!!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Alva, Linnea och Matilda. 16, 20 och 20. Vi skriver, fotograferar och experimenterar utan att riktigt veta exakt vad det är för något vi gör. Men vi gillar det, hoppas att ni också gör det.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela